OSTRVA U ZALASKU SUNCA

Zalazak sunca na Ostrvu Gospa od Škrpjela

Perast, malo primorsko mjesto zaštićeno od strane UNESCO – a kao prirodno i kulturno istorijsko područije Kotora, u svom zalivu posjeduje dva fascinantna ostrva, Gospu od Škrpjela i ostrvo Sveti Đorđe. 

Ostrvo Sveti Đorđe je privatno ostrvo na kojem se nalaze Manastir Svetog Đorđa iz XII vijeka i grobnice starih plemićkih porodica iz Perasta. Gospa od Škrpjela jedino je vještački izgrađeno ostrvo u Jadranskom moru.  Površina ostrva je 3.030m² , u samom središtu nalazi se Rimokatolička crkva i muzej. Prema legendi izgradnja ostrva trajala je vijekovima a započeta je 1452. godine kada su pomorci pronašli ikonu Bogoridice sa dijetetom na stijeni u sred mora. Tada je nastala tradicija polaganja kamena u more prilikom povratka sa svake uspješne plovidbe, vremenom je nastalo i samo ostrvo. Tradicija se i dalje nastavlja, bacite kamen u more i zamislite želju!

Vrijeme trajanja?

Tura pri zalasku sunca traje 90 minuta, ali može biti produžena i na 2 sata, ukoliko želite da prošetate Perastom ili na 3 sata u slučaju izlaska na obalu zbog večere. 

Gdje počinje?

Tura počinje iz Tivta – Porto Montenegro, peron 1. Na usluzi smo da dođemo po Vas na bilo kojoj drugoj lokaciji koja Vam više odgovara (mogući su dodatni troškovi u zavisnosti odudaljenosti i vremena).

Šta mogu očekivati?

 • 25 minuta vožnje i prolaz kroz moreuz Verige čiji najuži dio iznosi 340m, predstavlja ulaz u Peraški zaliv i pruža pogled na ostrva
 • 30 minuta za obilazak ostrva Gospa od Škrpjela
 • piće pri zalasku sunca i slikavanje sa ostrvima u pozadini
 • 25 minuta noćnog krstarenja sa očaravajućim pogledom na putu nazad ka Tivtu

Šta treba da ponesem?

Zalaskom sunca vazduh postaje svježiji, možda bi ste željeli da ponesete tanju jaknu.

Šta još mogu da radim?

Produžite turu i provedite na brodu savršenu noć. Izađite na obalu i prošetajte se ili rezervišite sto za večeru u restoranu Conte u Perastu, zaštićenom od strane UNESCO – a kao prirodno i kulturno istorijsko područije Kotora. Ili za istinski jedinstveno iskustvo, odvezite se do Morinja i restorana Ćatovića Mlini. Pri ulasku u uvalu prebacite se na manju barku koja će Vas povesti kroz potoke sa slatkom vodom, ispod drvenih mostića i uvodi Vas u predivni ambijent ovog restorana okruženog bogatom vegetacijom i slatkom vodom (mogući su dodatni troškovi transfera i vremena čekanja).

Šta još treba da znam?

Pravila oblačenja: kupaći kostimi nisu prihvatljivi prilikom posjete ostrvima, ali opuštena varijanta garderobe je dozvoljena. Plovidba i sam boravak na moru predstavljaju zanimljv izazov i uvijek postoji mogućnost da se skvasite, na Vaš zahtijev obezbijedit ćemo Vam vodonepropusni pončo.

Koje je najpogodnije vrijeme za oblizaka?

Zalazak sunca – preporučujemo Vam polazak iz Tivta 30 minuta prije zalaska sunca.

 • April 19.00 časova (zalazak sunca počinje: 19.30 časova)
 • Maj 19.30 časova (zalazak sunca počinje: 20.00 časova)
 • Jun 19.50 časova (zalazak sunc počinje: 20.20 časova)
 • Jul 19.50 časova (zalazak sunca počinje: 20.20 časova)
 • Avgust 19.15 časova (zalazak sunca počinje: 19.45 časova)
 • Septembar 18.20 časova (zalazak sunca počinje: 18.50 časova)
 • Oktobar 17.30 časova (zalazak sunca počinje: 18.00 časova)

Cijena:

 • Cijena ture zavisna je od veličine grupe i broda koji unajmite. Za više informacija i cijenu ture kontaktirajte nas putem emaila ili info linije. 

U turu uključeno: 2 boce domaćeg ili Prosecco vina, čaše, oval tradicionalnog sira i suhomesnatih proizvoda ili voća, i peškiri na Vaš zahtijev.

U turu nije uključeno: Dodatni izbor šampanjca, vina ili piva. Lista dodatnih pića kao i svih drugih usluga biće Vam dostupna na Vaš zahtijev. 

Pri ulasku u crkvu i muzej na ostrvu Gospa od Škrpjela plaća se donacija u iznosu od 1€ po osobi. (uzmite u obzir da se crkva i uzej zatvaraju u 7/7:30 časova, pristup van radnog vremena moguće je organizovati na Vaš zahtijev). Ukoliko želite da posjetite crkvu u toku radnog vremena preporučujemo Vam da turu započnete ranije. 

Produženje ture za večeru nije uračunato u standardnu cijenu i naplaćuje se dodatno.  Dostava večere na brod je moguća iz određenih restorana. Spisak ovih restorana biće Vam dostupan na Vaš zahtijev. 

Dodatni troškovi:

 • Turistički vodič: 45€ po satu 
 •  Vrijeme čekanja naplaćuje se 35€ za svaki započeti sat

Dodatni troškovi u slučaju produženja ture:

 • Conte restoran i Perast – nema dodatnih troškova prevoza, vrijeme čekanja naplaćuje se 35€ za svaki započeti sat
 • Ćatovića mlini, Morinj – dodatni troškovi prevoza iznose 24€, vrijeme čekanja naplaćuje se 35€ za svaki započeti sat
 • Stari grad Kotor- dodatni troškovi prevoza iznose 104€, vrijeme čekanja naplaćuje se 35€ za svaki započeti sat
 • Turistički vodič: 45€ (sat vremena), 60€ (2 sata), 80€ (4 sata, tura u trajanju od pola dana), 150€ (8 sati, cjelodnevna tura). Postoji mogućnost da se dodatno naplati vrijeme čekanja ili troškovi transfera vodiča ukoliko se tura produži. Za više informacija pozovite našu kancelariju.

Napomena: naši vodiči imaju lokalnu licencu i specijalizovani su za područije Bokokotorskog zaliva i Crne Gore. 

MWT TURE

 

+382 69 973 737 | info@mwtribs.com

Da saznate više o politici preduzeća kliknite ovde.