TOP ATRAKCIJE


GOSPA OD ŠKRPJELA, PERAST

Jedno je od dva ostrvca na obali Perasta u Bokokotorskom zalivu,  drugo je ostrvo Sveti Đorđe. Gospa od Škrpjela je vještačko ostrvo nastalo nasipom, tačnije bacanjem kamenja u more kao i potapanjem brodova olupina nakrcanih kamenjem. Najveća građevina na ostrvu je Rimska Katolička crva pored koje se nalazi mali muzej.

Prema legend ostrvo je nastalo tokom dugog niza godina, nakon što su 22. Jula 1452.  pronašli Ikonu sa Djevicom Marijom i djetetom na stijeni u sredini mora. Nakon povratka sa svake uspješne plovdbe, pomorci su polagali kamen u sredini zaliva tom mjestu, vremenom iz mora je nastalo i ostrvo. Tradicija polaganja kamenja u more održala se i do savremenog doba. Svake godine 22. Jula tokom zalaska sunca, organizuje se događaj pod nazivom Fašinada. Lokalni stanovnici plove svojim barkicama do ostrva gdje slijedi polaganje kamenja u more, što doprinosi proširenju ali i obnavljanju same konstrukcije ostrva.

Ova ostrva su jedan od dragulja Bokokotorskog zaliva koje ne smijete propustini, naročito zadivljujući pogled i sve što može da se vidi tokom plovidbe zalivom. Kao i posebno razgledanje ostrva sa broda koje obuhvata 360 stepeni,i tura na ostrvima sa interesantnom istorijom.

STARI GRAD KOTOR

Nekadašnja luka Kotor, obrubljena je zidinama i tvrđavama izgrađenim u Mletačkom periodu. Penjanje ovim starim zidinama vodi Vas do najvisočije tvrđave sa koje se pruža magičan pogled na zaliv.

Nalazi se u Bokokotorskom zalivu, najuvučenijem dijelu Jadranskog mora. Neki su ga nazivali južnijim fjordom Evrope, ali to nije fjord, već tlo nastalo ispreplitanjem Rijeka na kojem je izgrađen čitav grad. Kao takav, u sklopu sa okolinom koju čine ispupčenekrečnjačke stijene, okružen planinama Lovćena, Kotor i njegova okolina čine slikovit i impresivan pejzaž Mediterana.

Tokom prethodnih godina tuziam u Kotoru je u konstantnom porastu, veliki broj posjetitelja dolazi kruzerima. Posjetioci su očarani prirodnom ljepotom Bokokotorskog zaliva i Starim gradom Kotorom. Posjeta ovom mjestu vratiće Vas u daleku prošlost, zidine i tvrđave građene su sa posebnom pažnjom. Svaka tvrđava u nizu koji se proteže do najvisočije tačke zidina ima poseban pogled na drugi dio zaliva. 

 


Budva Old Town

Stari grad Budva izgrađen je na stjenovitom poluostrvu, u južnom predijelu teritorije Budve. Arheološka istraživanja dokazuju da je u dalekoj prošlosti ova teritorija bilo naseljena Ilirima, prije nego što je uslijedila Grčka kolonizacija na Jadranu. Ovaj region stalno je naseljen još od vremena Rimskog doba, ali sve veće građevine i bedemi koji okružuju grad izgrađeni su za vrijemeMletačke vladavine. Cijela površina Starog grada okružena je istorijskim bedemima. Ovakva utvrđenja, kao što je ovo u Budvi, ubičajene su građevine na Jadranskom primorju, a sve potiču iz Srednjevjekovnog perioda. Sadrže brojne kule, puškarnice, utvrđene kapije grada i tvrđave.

Nekada su postojale brojne kapije na kamenim zidovima, ulaza sa sve četiri strane ovoggrada, vemenom kapije do mora zatvorene su trajno. Glavna kapijagrada zove se Porta di Terra Ferma, ujedno je i najveći ulaz u Stari grad. Takođe predstavlja i pošetak glavne ulice u Budvi, Njegoševe ulice. Na sjevernoj strani zidina nalaze se jos 4 kapije koje gledaju na Budvansku Luku (Porta Pizana, Porta Pizana 1 i 2, i Porta Pizanella).  Kao i jedna mala kapija na jugo-zapadu koja izlazi na plažu Ričardova Glava. 


OSTRVO I TVRĐAVA MAMULA

Tokom perioda vladavine Mletačke vlasti, ostrvo je bilo poznato pod nazivom Rondina. Na ostrvu se nalazi tvrđava, izgrađena 1853. godine od strane Austro-ugarskog generala Lazara Mamule.

Tvrđava čini 90%samog ostrva. Mamula, kao i utvrđenje na Prevlaci, Rt Oštro i tvrđava Arza na Luštici, Rt Mirište, izgrađene su sve od strane generala Lazara Mmaule. Njihova svrha bila je da zaštite Boku Kotorsku od ulaska neprijatelja na teritoriju Austro-ugarske.

Ostrvo je savršeno za istraživanje istorije, odiše istorijom i zanimljivim istorijskim događajima. Brojni zapetljani hodnici i prostorije idealne su za lutanje i istraživanje, popenjite se na sami vrh tvrđave i uživajte u divnom pogledu na njeno okruženje, poluostrva Lušticu i Prevlaku, kao i sam izlaz iz zaliva i otvoreno more.


POTKOP, TUNELI VOJNE MORNARICE 

Poluostrvo Luštica smješteno na samom ulazu u Boku Kotorsku, imalo je bitnu ulogu u zaštiti zaliva tokom istorije. I ako su tuneli izgrađeni za vrijeme Jugoslavije, Luštica je predstavljala bitnu vojnu bazu i u periodu I i II Svjetskog rata kao i za vrijeme Hladnog rata. Značaj ovog mjesta isticao se i tokom Austro-ugarske okupacije Boke (Austro-ugarska mornarica).

Brojne tvrđave koje su već decenijama van upotrebe izgrađene su od strane Austrije na Rosama, Mamuli i Arzi. Neka mjesta u Bokokotorskom zalivu posjeduju i napuštene vojne baze kao što su Krašići, Rose i Obosnik. Takođe, tu su i 3 tunela, usječena u strme obale Herceg Novog, čija svrha je bila sakrivanje podnornica i brodova u vrijeme bivše Jugoslavije. Nakon zatvaranja Tivatske baze ratne mornarice, Fregata klase Kotor, koja je nekada pripadala Jugoslovenskoj ratnoj mornarici, usidrena je ispred vojnih objekata koji se nalaze ispod mjesta Zabrđe, u Kumborskom moreuzu. 


 

PLAVA ŠPILJA

Malo vjerovatno da postoji išta slično na svijetu. Ova neponovljiva pećina otkriva Vam nevjerovatnu igru sunčevih zraka na morskoj površini. Najveća je u nizu pećina na poluostrvu Luštica, i ima dva otvora. Sunce prodire kroz manji otvor I uvodi Vas u samu magiju, prizor neopisiv riječima. Konstrukcija pećine svaki zvuk pretvara u eho što znatno doprinosi samom doživljaju.

Plava špilja jedan od dragulja Mediterana, ali zasigurno je onaj koji izaziva najveće oduševljenje posjetioca. Zaronite u intenzivono plavu boju mora ovog očaravajućeg dvorca!


POLUOSTRVO SVETI STEFAN, BUDVA

Nekadašnje ribarsko selo smješteno na poluostrvu preraslo je u grad-hotela prije 50 godina, to je priča o nastanku jednog divnog mjesta koje privlači čak i najpoznatije ljude svijeta kao što su Claudia Shiffer i Sylvester Stallone.

Prema istoriji, utvrđenje je sagrađeno 1442. godine na poluostrvu Sveti Stefan, u tom periodu je počelo i naseljavanje. Utvrđenje je ograđeno zidinama u cilju zaštite lokalnog stanovništva iz okolnih mjesta od Turaka i pirata.

 

+382 69 973 737 | info@mwtribs.com

Da saznate više o politici preduzeća kliknite ovde.