Dnevne ture

Istraživanje Plave špilje

Plava špilja je jedan od nekolicine dragocjenosti Mediterana, kao i za sigurno jedno od fascinantinijih i najinteresantnijih mjesta za posjetiti u našem zalivu.  Ova ljepotica je najveća u nizu pećina koje se nalaze u okolini Luštice.  Ima dva otvora, jedan manji na južnoj strani, i jedan veći na jugo-zapadnoj strani. Brod prilazi špilji kroz manji otvor i otkriva magičnu igru mora i sunca koja oduzima dah.  Zraci sunca prodiru u unutrašnjost kroz manji otvor, odbijaju se od površinu mora na zidove špilje i stvaraju očaravajući plavi odsjaj kroz cijelu unutrašnjost. Svaki zvuk se pretvara u eho što dodatno doprinosi cijelokupnom doživljaju. Plivajte, ili krenite korak dalje i zaronite i otkrijte magiju koja se odvija ispod površine mora. Teško da ste ikad ičemu sličnom imali pristup. Zaplivajte u ovom očaravajućem plavetnilu špilje. 

Vrijeme trajanja?

Potrebno je 3 sata za kompletnu turu kroz špilje, i može se produžiti na turu u trajanju od pola dana (4 sata) ili na cijelodnevnu turu (8 sati) sa pravljenjem pauze za ručak i obilaženjem okolnih mjesta. 

Gdje počinje?

Tura počinje iz Tivta – Porto Montenegro, peron 1. Na usluzi smo da dođemo po Vas na bilo kojoj drugoj lokaciji koja Vam više odgovara (mogući su dodatni troškovi u zavisnosti odudaljenosti i vremena).

Šta mogu očekivati?

Otkrijte prošlost Potkopa (tunela iz II Svijetskog rata), Plave špilje i ostrva Mamula. 

  • 40 minutna vožnje brodom duž obala Luštice/Herceg Novog sa pogledom na Potkop i staro Kapetanovo selo, Forte Rose. 
  • 20 minuta za fotografisanje, kratku istoriju, piće i grickalice ispred Ostrva Mamula, kao i za razgledanje obližnjeg ostrva i tvrđave Arza
  • 40 minuta za plivanje i ronjenje u Plavoj špilji
  • 40 minutna krstarenja obalom Herceg Novog u povratku ka Tivtu.

Šta treba da ponesem sa sobom?

Ukoliko se odlučite za plivanje i ronjenje ponesite kupaći kostim, brod ne posjeduje kabinu pa je poželjno da kupaći obučete prije ukrcavanja. Zalaskom sunca vazduh postaje svježiji, možda bi ste željeli da ponesete tanju jaknu.  

Šta još mogu da radim?

Pitajte skipera da posjetite napušteno Ostrvo Mamula, ili uplovite u Potkop (tunele za sakrivanje brodova iz II Svjetskog rata) za dodatno fotografisanje. Pođite u kratku šetnju ili na ručak u starom Kapetanovom selu; Forte Rose, Ribarskom selu; Žanjic ili otplovite do Plažnog kluba Almara na koktel.  Iznajmite iz MWT kancelarije bord i skije za vodu i doživite kompletnu avanturu na brodu u povratku (dostupno u produženim turama u trajanju od pola ili cijelog dana, uz dodatne troškove goriva i iznajmljivanja opreme).

Šta još treba da znam?

Zavisno od vremena i morskih promjena može se desiti da špilja bude ne pristupačna, u slučaju plime kada je nivo mora visok ili u slučaju visokih valova. U tom slučaju maršuta može biti izmijenjena na posjetu Ribarskm selu ili Starom gradu Herceg Novog. 

Pristajanje ostrvu može predstavljati problem uzimajući u obzir da je ostrvo u ne taknutom stanju. Ukoliko niste potpuno sigurni u sebe i opušteni po pitanju ulaska i izlaska sa broda ne preporučuje se izlazak na ostrvo. 

Zavisno od vremenskih uslova, postoji šansa da pristanajanje na Ostrvo Mamula neće biti moguće. U slučaju oseke pristanak na ostrvo je otežan zbog smanjenja nivoa mora i stijena koje ga okružuju. Takođe u slučaju plime pristup pećinama i tunelima je onemogućen zbog visokih valova. 

Plovidba i sam boravak na moru predstavljaju zanimljv izazov i uvijek postoji mogućnost da se skvasite, na Vaš zahtijev obezbijedit ćemo Vam vodonepropusni pončo. 

Koje je najpogodnije vrijeme za obilazak?

Špilja je najposjećenija u period od 12 do 15 časova, preporučujemo Vam obilazak prije ili nakon toga, taj period možete iskoristiti za pauzu za ručak.

Cijena:

  • Cijena ture zavisna je od veličine grupe i broda koji unajmite. Za više informacija i cijenu ture kontaktirajte nas putem emaila ili info linije. 

U turu uključeno: 2 boce domaćeg ili Prosecco vina, čaše, oval tradicionalnog sira i suhomesnatih proizvoda ili voća, i peškiri na Vaš zahtijev. Za ovu turu obezbijeđujemo i opremu za ronjenje na dah.

U turu nije uključeno: Dodatni izbor šampanjca, vina ili piva. Lista dodatnih pića kao i svih drugih usluga biće Vam dostupna na Vaš zahtijev. 

Produženje ture nije uračunato u redovnu cijenu i naplaćuje se dodatno.

 Dodatni troškovi:

  • Turistički vodič 80€
  • Vrijeme čekanja naplaćuje se 35€ za svaki započeti sat

Dodatni troškovi za produženje ture:

  • Ribarsko selo ili Kapetanovo selo, Forte Rose – nema dodatnih troškova prevoza, vrijeme čekanja naplaćuje se 35€ za svaki započeti sat. 
  • Alma beach club – troškovi prevoza iznose 100€, vrijeme čekanja naplaćuje se 35€ za svaki započeti sat. 
  • Turistički vodič: 45€ (sat vremena), 60€ (2 sata), 80€ (4 sata, tura u trajanju od pola dana), 150€ (8 sati, cjelodnevna tura). Postoji mogućnost da se dodatno naplati vrijeme čekanja ili troškovi transfera vodiča ukoliko se tura produži. Za više informacija pozovite našu kancelariju.

Napomena:  naši vodiči imaju lokalnu licencu i specijalizovani su za područije Bokokotorskog zaliva i Crne Gore. 

 

Galerija

 

MWT TURE

 

+382 69 973 737 | info@mwtribs.com

Da saznate više o politici preduzeća kliknite ovde.